24 / 7 
  365 dagen

Allround Jiu-Jitsu

 

 

Allround Jiu-Jitsu

Het Jiu-Jitsu is een gevechtssysteem dat zijn oorsprong heeft in het aloude Japan. Het Jiu-Jitsu, ook JuJutsu genoemd, was destijds een erg belangrijk onderdeel van een complex geheel van gevechtssystemen. Het Jiu-Jitsu was hierin het onderdeel ‘Ongewapende Zelfverdediging’. Die zelfverdediging werd toegepast tegen zowel gewapende als ongewapende tegenstanders.


Het belangrijke kenmerk van het Jiu-Jitsu is dat het accent gelegd wordt op de technische vaardigheden en de soepelheid daarvan. Het definitief uitschakelen c.q. het controleren van de tegenstander is daarbij van groot belang. Deze kenmerken uit het oude Jiu-Jitsu zijn ook in het moderne ‘Allround Jiu-Jitsu’ erg belangrijk. Maar wat is dan het verschil tussen het traditionele en het moderne Jiu-Jitsu? In de loop der eeuwen is het Jiu-Jitsu veel aan veranderingen onderhevig geweest en is er een breed arsenaal aan gevechtstechnieken ontstaan om zich te verdedigen tegen één of meerdere aanvallers. Niet alleen de technische vaardigheid en soepelheid wordt gebruikt tegen aanvallen, maar ook het krachtige en korte snelle werk (= stoten, trappen, neerhalen en uitschakelen) wordt niet geschuwd. Het zo efficiënt en effectief mogelijk uitschakelen van de aanvaller staat hierbij voorop. Dit geeft goed weer dat de gevechtswaarde van de aanvals- en verdedigingstechnieken tijdens het trainen en oefenen voorop blijft staan. Het moet allemaal echt zijn en echt toegepast kunnen worden en het moeten geen trucjes of foefjes worden. 


Het moderne ‘Allround Jiu-Jitsu’ kun je zien als een grote brede kapstok waar allemaal jassen aanhangen. Bovenop die kapstok ligt een heel grote jas die erover heen hangt: Het Jiu-Jitsu. Aan de kapstok hangen allemaal kleine jassen: Het karate, het (kick)boksen, het judo, het aikido, het teakwondo, het systema, het krav maga, etc. Deze beeldspraak wil zeggen dat uit de eerder genoemde vechtsporten alle technieken om een aanvaller efficiënt en effectief uit te schakelen/te controleren gebruikt kunnen worden binnen het moderne ‘Allround Jiu-Jitsu’.

De lessen c.q. trainingen worden gegeven door een ervaren vechtsportinstructeur en budoleraar: sensei Jaap de Lange.


Wil je het eens proberen? Meld je eenvoudig aan voor een gratis proefweek!

Kaart
Opbellen
E-mail